Zamkowy, Cieszyn - Cieszyńskie Double IPA

Browar Zamkowy Cieszyn.

Piwo jasne, górnej fermentacji, pasteryzowane.

Skład: woda, słody jęczmienne (pilzneński, monachijski, karmelowy), słód pszeniczny, cukier, chmiel.

Zawartość alkoholu: 8% 0bj., ekstraktu: 18°Blg.

Barwa bursztynowo - miedziana, delikatnie mętna.

Piana kremowa, średnia i mało trwała. Opadła do cienkiej opaski. Śladowo oblepiła szkło.

Nasycenie z tych słabszych.

Zapach owocowo - kwiatowy, minimalnie ziołowy z wyczuwalnym metalem. Daje o sobie znać również odrobina alkoholu.

W smaku również całkiem sporo owoców, tu obstawię grejpfruta i mango i jakby chyba brzoskwini trochę. Minimalny karmel oraz śladowy alkohol. Tu też pojawia się ociupina metalu. Goryczka nieco pestkowa, wymieszana z kwaskiem. Tak ta dubeltowa IPA trochę cienka, nie mniej jednak wypiłem ze smakiem. Producent dał całkiem długą datę przydatności, bo aż do 18.08.2016 r., zatem może powinno sobie poleżakować…

Póki co na słabe 7 punktów zasłużyło.

Opinia: Sten
10/04/2015



Skład odrobinę inny. Bez cukru.

Piwo górnej fermentacji. Piwo jasne pasteryzowane.

Najlepiej spożyć przed 15-05-2018.

Skład: woda; słody jęczmienne: Pilzneński, Monachijski, Karmelowy; słód pszeniczny; chmiel i ekstrakt chmielu.

Alk. 8 % obj. Ekst. 18° BLG.

Kolor: Jasno-bursztynowy. Klarowne. Piana silna, zróżnicowaną, z odcieniem beżowym. Opada bardzo powoli do cienkiej warstewki. Zostawia silne ślady na szkle.

Nasycenie średnie.

Zapach: nieznaczny, słodowy.

Smak: goryczka znaczna, pozostaje długo. Trochę pestkowa. W tle nieznaczny kwasek i zioła. Wyraźne słody. Ale też pojawia się słodycz. Pewnie jestem za mało doświadczony, bo nie wyczuwam metalu. Chociaż… po zastanowieniu może i coś jest. Ale mnie nie przeszkadza w odbiorze. Alkohol przyjemnie rozgrzewa. Dla mnie to jest piwne piwo.

Bez wahania 8 pkt.

Opinia: Naj
07/02/2018

encyklopedia/piwa/zamkowy_cieszyn_cieszynskie_double_ipa.txt · ostatnio zmienione: 2018/05/04 10:33 (edycja zewnętrzna)