Skąd przychodzimy...

Garść informacji o genezie "Encyklopedii piwa" Jak wyewoluowała z informacji na forum Lasypolskie.pl i kiedy to się stało.

Tytułowe forum istniało przy portalu Lasypolskie.pl a po jego likwidacji przekształciło sie w zupełnie samodzielny byt o adresie: Forum Lasypolskie.pl.

Wpisy o konkretnych piwach (jeszcze bez opisów i ocen) rozpoczęły się od retorycznego pytania człowieka o nicku sympatyk. On to bowiem w poście z dnia 2007-05-25 napisał był: „A niepasteryzowane z Czarnkowa ? Pycha……. ” zamieszczając przy tym zdjęcie: http://www.lasypolskie.pl/viewtopic.php?p=95643#95643

Potem długo nic się nie działo, aż do 2008-02-28 kiedy to Sten zamieścił pierwszą, nieśmiałą recenzję. A w zasadzie to po prostu pochwalił się tym co ma do wypicia :-) „Właśnie sobię tu siedzę przed kompem, czytam co piszecie i :-| mam mmmm pyszniutkiego, chłodnego, czeskiego Velkopopovicky'ego Kozel'a ech - niebo w gębie” http://www.lasypolskie.pl/viewtopic.php?p=135375#135375

2008-10-12 pojawia się pierwsza „analiza porównawcza” Stena bardzo już zbliżona w formie do zapisów w „Encyklopedii”: „Dzisiaj dokonałem analizy porównawczej dwóch gatunków piwka. Pierwsze z nich to Lubuskie - piwo jasne naturalne - jak głosi napis na etykiecie. Ekstrakt 13,1 % wag., alk. 6,2% obj. Na kontretykiecie informacja:
Piwo naturalne powstało na bazie starej unikatowej receptury warzenia piwa. Wolne od chemii i konserwantów. Przyjazne ekologii i zdrowiu konsumentów.
Produkuje to browar Witnica, piwo niepasteryzowane. W smaku słodko - kwaśne, z przewagą kwasoty. w mojej pięciopunktowej skali dałbym słabą trójkę.

Drugim piwkiem było Grudziądzkie - dobre lekkie. brak informaci o ekstrakcie. Alkohol 5,8% obj. Na kontretykiecie:
Oryginalny smak i aromat tego niepowtarzalnego piwa jest wynikiem stosowania tradycyjnej technologii, która do dziś przetrwała tylko w regionalnych, niezależnych browarach. Doskonała plejstoceńska woda źródlana z własnego ujęcia, nadaje mu unikalnych walorów, sprawiając, że wypite z odrobiną szaleństwa nie skutkuje syndromem dnia następnego. Zdrowe grudziądzkie piwo.
W smaku adekwatne do nazwy - lekkie, bez wyraźnej goryczki. Jak mniemam, a i żonka to potwierdziła - podpiwszy mi całkiem nie małe co nieco, typowo kobiece. Dam mu 4 z małym plusikiem.”

Jak widać jest to również zaczątek skali punktowej, na razie pięciostopniowej. http://www.lasypolskie.pl/viewtopic.php?p=173729#173729

2009-04-24 od postu OjcaMocyMroku rozpoczyna się króciutka dyskusja nad skalą ocen: „Lubię ten kącik ;-) Proponuję skalę poszerzyć do zakresu 0-10 bo gubię się w tym 4 z minusem lub 4 z dużym plusikiem lub plusem ;-) http://www.lasypolskie.pl/viewtopic.php?p=221773#221773

Odpowiedź Stena: „Przychylam się w pełni do Twojej OMM propozycji. Nalezałoby jakąś jasną klasyfikację wprowadzić. 1 - popłuczyny z kadzi, 2- siki Weroniki 3 - kwas, 4 - jakoś wchodzi, 5 - wchodzi, 6 - da się wypić, 7 - dobre, 8 - wspaniałe, 9 - rewelacyjne, 10 - niebo w gębie. Jak ktoś ma inne propozycje to piszcie zrobimy własną klasyfikację browarków.” http://www.lasypolskie.pl/viewtopic.php?p=221790#221790

Swoje uwagi do ocen (ale nie tylko) przedkłada góral bagienny: „Skala Stena według mnie jest do rozbudowania w strefach dolnych - bez tego może być mało przydatna do oceny niektórych gatunków. Proponuję dodać: 0 - stara pościel, (-1) kocie siki po trzech dniach. Ale z oceną Złotych Lwów się zgadzam - bardzo lubię. Nieco przeszkadza mi delikatnie wyczuwana słodycz - taka, którą uwielbia moja żona w Warce Strong. Pierwszy raz Złote Lwy spożyłem do smażonego dorsza nad morzem. poezja…” http://www.lasypolskie.pl/viewtopic.php?p=221861#221861

Pierwsza recenzja używająca nowej skali to dzień 2009-04-25 i niezawodny Sten: „Dzisiaj w porze przedobiedniej kolejne piwko z Browaru Amber - Koźlak. Tak jak poprzednio najpierw nieco literatury z butelki - dodam, że w przypadku tego piwa producent zrezygnował z papierowej etykiety, kontretykiety i krawatu. Wszystko jest ładnie nadrukowane na flaszce. Tajemnica. Każdy z piwowarów zna jedynie jej część. spotykają się tylko raz w roku. Dlatego trzymasz w ręce piwo wyjątkowe. Koźlak - tajemnica piwowarów. Na niby kontretykiecie napisano: Mocne piwo typu bock o unikalnej rubinowej barwie. Esencja umiejętności mistrzów piwowarstwa Browaru Amber. Skład: woda z własnego ujęcia, słód jęczmienny, słód karmelowy, chmiel, drożdże; Ekstrakt 15,1% wag. Alkohol 6,5% obj. Piwo faktycznie o barwie rubinowej, szczególnie jak się pod światło spojrzy. W zapachu lekko wyczuwalne drożdże. Przy nalewaniu tworzy się centymetrowa warstwa piany, która szybko znika. W smaku wyczuwalna goryczka z lekką nutką karmelu, delikatnie kwaskowe. Po wypiciu na podniebieniu utrzymuje się przyjemna słodkawa goryczka. W nowej skali pomiędzy 8 a 9.” http://www.lasypolskie.pl/viewtopic.php?p=221872#221872

Tego samego dnia swoje uwagi do skali ocen zamieszcza na forum Piotrek: „Proponuję dodać na skali 0 - herbata poznańska. W oryginale była to woda o lekkim zabarwieniu wygotowanej słomki, jaką udało nam się zaparzyć z „jajeczka” pożyczonego nam przez studentów z Poznania gdy nasze „jajeczko” okazało się być zostawione w domu… LOL http://www.lasypolskie.pl/viewtopic.php?p=221904#221904

Co Sten aprobuje z niewielką modyfikacją: „Ok. To początek może mieć się tak:
-1 - kocie siki po trzech dniach
0 - herbata poznańska w starej pościeli LOL
itd.”

http://www.lasypolskie.pl/viewtopic.php?p=221909#221909

2009-08-08, 14:25 Śmietan składa pierwszą, nieśmiałą propozycję założenia jakiejś osobnej strony z recenzjami piw: „Nie myśleliście żeby założyć strony z recenzjami piwa?” http://www.lasypolskie.pl/viewtopic.php?p=241353#241353

A o 17:06 precyzuje o co mu chodzi, pada po raz pierwszy nazwa „Encyklopedia piwa”: „Fakt… zapomniałem. Ale nie można by zrobić takiej encyklopedii piwa? :-) http://www.lasypolskie.pl/viewtopic.php?p=241368#241368

21:43 - Sten wyraża ostrożną aprobatę i proponuje skłonić do współpracy Luscinię: „Myślę, że można by było tylko, kto się podejmie skopiowania dotychczasowych recenzji. Może by to na portal przenieść? Trzeba by się do Lusci uśmiechnąć :-D http://www.lasypolskie.pl/viewtopic.php?p=241395#241395

2009-08-10 Luscinia wyraża zgodę
http://www.lasypolskie.pl/viewtopic.php?p=241589#241589

Rozpoczyna się okres „zakulisowych knowań” (czyli niepublicznych rozmów pomiędzy Luscinią i Stenem). Oraz wytężonej pracy, o której nie mamy pojęcia. Tak ten okres wspomina Sten: „Skontaktowałem się z Luscinią i ustaliliśmy, że encyklopedia powstanie na Portalu. Jako redaktorka wykonała benedyktyńską wręcz pracę, tym bardziej, że opisy były nie do końca spójne, nazwy piw też nie odpowiadały często rzeczywistości. Bez niczyjej pomocy przeskalowała wszystkie fotki. Po jakimś czasie Luscinia zaproponowała mi, żeby zrobić podstronę „piwa według browarów”. Nieco jej pomogłem, ale całą pracę wykonała osobiście. Bez Jej zaangażowania, encyklopedia by nie powstała. Nieco później dołączył j24, wnikliwy recenzent, który potrafił wyłapywać błędy, pomyłki, przejęzyczenia i zwyczajne pomijanie piwek.”

W dniu 2009-08-12, 19:47 następuje inauguracja „Encyklopedii piwa” !
http://www.lasypolskie.pl/viewtopic.php?p=241799#241799
Większość archiwalnych wpisów i zdjęć trafia do portalowej wersji encyklopedii. Od tej pory opisy przenoszone są na bieżąco.

encyklopedia/historia.txt · ostatnio zmienione: 2017/02/06 16:01 (edycja zewnętrzna)