Browar Zamkowy Cieszyn.
Piwo ciemne górnej fermentacji, pasteryzowane.
Skład: woda, słody jęczmienne (pilzneński, monachijski, karmelowy, czekoladowy), cukier, kakao, chmiel, wanilia, papryka chili.
Zawartość alkoholu: 6,2% obj., ekstraktu: 14°Blg.
Barwa czarna.
Piana jasnobeżowa, średnia. Opadła do porwanej kołderki. Umiarkowanie oblepiła szkło.
Nasycenie z tych niższych.
Zapach palony z nutkami kawowo - czekoladowymi i z muśnięciem wanilii.
Smak kwaskowy, lekko zmieszany z karmelem. Sporo palonki z wyczuwalną wanilią. Przez chwilę nieco czekolady. W chwilę po przełknięciu czuć delikatne pieczenie w przełyku. Na finiszu goryczka, fakt, że niespecjalnie intensywna, ale stosunkowo długotrwała. Nie jest to szczyt uniesień smakowych, ale w zasadzie nie można mu niczego zarzucić.
8 punktów się należy.
Opinia: Sten
09/08/2015