Wojcieszów Pils

Uwarzone dla: Browar Wojcieszów Sp. z o.o., Legnieca - prawdopodobnie w browarze Rohozec, Czechy.

Piwo jasne pasteryzowane.

„W oparciu o recepturę Ferdinanda Ungera z 1850 r. Piwo naturalne, warzone jak nakazuje tradycja z wody, słodu i chmielu. Dla zapewnienia właściwej harmonii smaku, fermentuje w otwartych kadziach i długo leżakuje w zgodzie z siłami natury.”

Zawartość alkoholu: 4,2% obj.

Barwa ciemnego złota, delikatnie mętna.

Piana biała, wpadająca w subtelnie kremową, średnia. Opadła do minimalnej, nierównej kołderki. Dość obficie oblepiła szkło.

Nasycenie umiarkowanie średnie.

Zapach intensywnie słodowy z chlebowym aromatem i lekko nieprzyjemną nutą, trudną do określenia. W tle odrobina chmielu.

Smak na początku słodowy z wyczuwalnym pieczywem. Goryczka dość intensywna z wyraźnymi nutami chmielowo - ziółkowymi. Pojawia się też nieco kwasku, ale to zjawisko krótkotrwałe. Finisz goryczkowy, długotrwały i intensywny. Jak mi się zdaje, klasyka gatunku, czyli ma to wszytko, co pils mieć powinien i gdyby nie ten jakiś nie do końca przyjemny aromacik, ocena byłaby wyższa.

Tak, nie więcej jak 7 punktów.

Opinia: Sten
16/05/2014

encyklopedia/piwa/wojcieszow_pils.txt · ostatnio zmienione: 2018/05/04 10:33 (edycja zewnętrzna)