Bieszczadzka Wytwórnia Piwa Ursa Maior, Uherce Mineralne.
Piwo pszeniczne w stylu American wheat.
Skład: woda, słód jęczmienny, chmiel, drożdże (dziwne, że nie wspomniano o słodzie pszenicznym).
Zawartość alkoholu: 4,8% obj., ekstraktu: 11,4% wag.
Barwa pomarańczowa, mętna.
Piana biała, średnia. Opada w tempie ekspresowym do opaski wokół szkła.
Nasycenie średnie.
Zapach intensywnie żywiczny ze sporą dawką cytrusów. Aromatów klasycznych dla gatunku nie stwierdziłem. Występują za to drożdże z znacznej ilości.
Smak mocno cytrusowy ze wskazaniem na pomarańczę wraz z jej skórką. Nieco żywicy przechodzącej w kwasek. Pojawiają się też całkiem spore nuty kwiatowe. Goryczka całkiem spora i długotrwała. Akcentów pszenicznych w smaku również nie wyczułem, podobnie, jak i w aromacie. Na finiszu pojawia się mieszanka słodu, pieczywa i drożdży. Piwo moim zdaniem nazbyt mocno nachmielone ich amerykańskimi gatunkami. Szczerze przyznam, że z piwem pszenicznym to niewiele ma wspólnego. Smakuje jak nieco słabsza AIPA i chyba tak też należy je odbierać. Nie mniej jednak wyszło całkiem fajne, super smakujące piwo, ale nie na temat (chyba).
Smakowało mi nawet bardzo, dlatego też dam 8 punktów.
Opinia: Sten
09/06/2014