Trzy Korony Bursztynowe

Browar „Trzy Korony JSJ”, Puławy.

Piwo niefiltrowane, niepasteryzowane.

Skład: woda, słód monachijski, chmiel (Marynka, Sybilla, Lubelski), drożdże.

Zawartość alkoholu: 5,0% obj., ekstraktu: 12,0° Blg.

Barwa bursztynowo - miedziana, mętna z dużą ilością pływających drożdży, których całkiem sporo pozostało również na dnie flaszki.

Piana kremowa, cienka. Udało mi się uzyskać centymetrową warstwę. Opadł bodaj po trzech już łykach do cieniutkiej opaski. W miarę obficie oblepiła szkło.

Nasycenie większe nieco niż średnie.

Zapach znikomy. Wyczuwa się małe co nieco słodu oraz zalatuje starą, niewietrzoną piwnicą.

Smak również niespecjalny. Jakby z lekka co najmniej zleżały słód, nadzwyczaj spora dawka kwasu, kojarzącego się z kiszoną kapustą. W oddali odrobina karmelu i jeszcze mniej palonki. Goryczki nie stwierdziłem. Niby piwo testowane w ostatnim dniu ważności, ale zarówno w sklepie, jak i u mnie przechowywane było w lodówce, zatem nie jest to wina nieświeżości. Nie wypiłem całej flaszki. Dopomogła mi rodzina - na szczęście. Maryjolka swą recenzję zawarła w jednym słowie - fu. Młody też krótko i na temat - kwach.

Słabiutkie 3 punkty.

Opinia: Sten
20/09/2014

encyklopedia/piwa/trzy_korony_bursztynowe.txt · ostatnio zmienione: 2018/05/04 10:32 (edycja zewnętrzna)