Sulimar - Cornelius Honig Weizen

Browar Sulimar

Skład: woda, słód pszeniczny, słód jęczmienny, chmiel, miód akacjowy, drożdże.

Zawartość alkoholu: 5%, ekstraktu: 12,5%

Jak zapewnia producent piwo niefiltrowane i bez konserwantów. Szkoda, że pasteryzowane.

Zapach - przyjemny i ciekawy, delikatny, miodowo-słodowo-korzenny (prawdopodobnie znowu owe specjalne drożdże dają o sobie znać, gdyż wyczuwam banan. Ale na mnie mówią pies)

W przeciwieństwie do zapewnień producenta piwo nie jest lekko mętne; raczej solidnie mętne, barwy złocistej, piana po nalaniu obfita, biało-kremowa, szybko zanikająca - pozostaje praktycznie delikatna mgiełka unosząca się nad powierzchnią.

Piwo w smaku doskonale zbalansowane, bez dominacji miodu czy z kolei w drugą stronę - kwasku i goryczki. A więc producent nie kłamie. Na początku delikatna nutka miodu, przełamana następnie kwaskiem i w finale równie subtelną goryczką. Z piwa bije świeżość, pije się naprawdę przyjemnie. Moim zdaniem doskonały „gasiciel” pragnienia i „orzeźwiacz” w upalne dni.

Jak dla mnie punktów 9.

Opinia: Wojciechus
15/12/2010



No i moje odczucia.

Barwa złocista, naturalnie mętna. Piana biała, dość luźna. Początkowo nawet obfita, osiada stosunkowo powoli, ale niknie przed końcem kufla. Nasycenie dość mocne.

Zapach przyjemnie miodowy z domieszką słodu.

Smak miodowo kwaskowy, dopiero po chwili czuć bardzo delikatną goryczkę, choć na podniebieniu utrzymuje się kwasek.

7,5 punktu głównie za za nadmiar kwasku.

Opinia: Sten
28/01/2011



Piwo naturalnie mętne - niefiltrowane. Barwa złocista. Nasycenie średnie. Piana bardzo obfita, ale szybko nierównomiernie opada. Pozostaje z niej cieniutka warstewka. Zapach miodu wymieszanego z pszeniczniakiem. W smaku czuć kwasek, nuty pszeniczne a po chwili goryczkę. Miodu jako takiego nie wyczułem - pojawił się dopiero po chwili w formie posmaku miodowego na podniebieniu.

W sumie dziwne piwo, na upały może być.

7 punktów.

Opinia: j24
08/06/2011

encyklopedia/piwa/sulimar_cornelius_honig_weizen.txt · ostatnio zmienione: 2018/05/04 10:31 (edycja zewnętrzna)