Wyprodukowano przez Sulimar Sp. z o.o. Piotrków Trybunalski.
Piwo dolnej fermentacji, typu lager.
Zawiera słód jęczmienny i słód pszeniczny (łącznie siedem gatunków słodu), wodę i chmiel.
Zawartość alkoholu: 6,5% obj., ekstraktu: 16,5% wag.
Barwa brunatna, pod światło rubinowa.
Piana beżowa, dość obfita. Zredukowała się do porwanej warstewki. W miarę obficie oblepiła szkło.
Nasycenie w górnych granicach stanów średnich.
Zapach słodowy z wyczuwalnym pieczywem, do tego nieco karmelu.
Smak słodkawy, czuć karmel przepleciony alkoholem. Bardzo subtelne nuty suszonych owoców ze wskazaniem na śliwkę. Słód w tle. Goryczka średnia i nieco przesiąknięta alkoholem. W sumie, gdyby nie ten nadmiar alkoholu, byłoby nawet niczego sobie. Na mój gust piwko to odbieram bardziej jako koźlaka niż ciemnego lagera.
Bardzo słabe 7 punktów.
Opinia: Sten
21/07/2014