Spółdzielnia Socjalna Dalba, Puck we współpracy z Doctor Brew.
Wheat Wine. Piwo niepasteryzowane, niefiltrowane.
Skład: woda; słody: Pale Ale, pszeniczny, karmelowy 30; chmiel Polaris; drożdże US-05.
Zawartość alkoholu: 12% obj., ekstraktu: 30% wag. Warka do 30.11.2017.
Barwa mocnej herbaty, delikatnie zamglona.
Piana jasnobeżowa o drobnych pęcherzykach, średnia i w miarę gęsta. Zredukowała się do nierównego, cienkiego kożuszka. Obficie oblepiła szkło.
Nasycenie trochę większe od średniego.
Zapach suszonych owoców moczonych w miodzie. Przywodzi mi na myśl likier brzoskwiniowy. W tle nieco słodu i karmelu oraz alkoholu.
Smak w pierwszej chwili bardzo słodki, owocowo - miodowy, całkiem fajnie tłumiony sporą goryczką. Sporo słodu z wyraźnymi ciasteczkami, powrót owoców z brzoskwinią i rodzynkami. Alkohol w smaku bez mała niewyczuwalny, ale w trzewiach i w głowie i owszem. Na finiszu powrót ziołowej goryczki. Piwo jest gęste, wręcz oleiste i mimo woltażu pijalne. Piwo moim zdaniem mogłoby sobie jeszcze poleżakować.
Na dzień dzisiejszy dam 8 punktów.
Opinia: Sten
14/01/2017