Setka Tu Byłem

Piwo warzone i rozlewane przez Browar Setka w Browarze Wąsosz.

East Coast IPA. Piwo pasteryzowane, niefiltrowane.

Skład: woda; słody: Pale Ale, monachijski, karmelowy; chmiele: Citra, Simcoe, Ahtanum, Centennial, El Dorado; drożdże US-05.

Zawartość alkoholu: 6,3% obj., ekstraktu 15°, IBU-50.

Barwa miedziano - bursztynowa, mętna.

Piana ciemnokremowa, średnia. Opadła do trwałego, cienkiego kożuszka. Na szkle zaznaczyła każdy wypity łyk.

Nasycenie nieco większe niż średnie.

Zapach cytrusowy z lekką żywicą, karmelem oraz słodem z wyczuwalnym pieczywem.

Smak słodowy ze sporą dawką pieczywa. Przechodzi w delikatne cytrusy i taką też żywicą. Nieco karmelu i bardzo intensywna, nieco ziołowa, goryczka. Nad wyraz przyjemne i pijalne piwo.

Zasłużyło na 8 punktów.

Opinia: Sten
19/11/2015



Kod kreskowy: 59056696000331).

Grafika bez zmian.

Co do parametrów - generalnie też bez większych zmian. Oto różnice:

Chmiele: Simcoe, Chinook, Tomahawk, Equinox, Mosaic.

Alkohol - 6,8 % obj.

Piwo mętne; pływają w nim kłaczki drożdży. Barwa bursztynowo - miedziana. Piana skromna, kremowa, drobna. Opada w kilka minut do cienkiej warstewki; trochę oblepia szkło. Nasycenie średnie do dużego. Zapach przeciętnie mocny. Czuć cytrusy, karmel i żywicę oraz nutę ziołową. W smaku piwo treściwe i wytrawne. Czuć słody z nutą chlebową, karmel i posmak biszkoptowy, skontrowane smakami cierpkich cytrusów (grejpfrut, mango), a także gorzkich przypraw i żywicą. Goryczka bardzo mocna, grejpfutowo - ziołowa, dość trwała. W sumie dobre piwo, choć nie każdemu podpasuje.

8 punktów.

Opinia: j24
22/12/2016

1)
Browar Setka Sp. z o.o., ul. Św. Marcin 80/82 lok.355, 61-809 Poznań.
encyklopedia/piwa/setka_tu_bylem.txt · ostatnio zmienione: 2018/05/04 10:31 (edycja zewnętrzna)