Profesja - Listonosz

Browar Profesja, Wrocław.

Mild. Piwo niefiltrowane i niepasteryzowane.

Skład: woda, słód jęczmienny (Pale Ale, Aromatic, Special X); pszenica prażona; chmiel Challenger Fuggles; drożdże Scotish Ale.

Zawartość alkoholu: 3,2% obj., ekstraktu: 9% wag., IBU-19.

Barwa brunatna z rubinowymi refleksami, mętna.

Piana beżowa, większa od średniej, gęsta. Zredukowała się do cienkiej kołderki. Firankowo oblepiła szkło.

Nasycenie średnie z tendencjami spadkowymi.

Zapach czarnej kawy i czarnego chleba przeplecionego z karmelem i włoskimi orzechami.

Smak wytrawny, choć nieco wodnisty. W zasadzie to nie dziwi, zważywszy na parametry. Na wstępie kawa wymieszana z orzechami. Przechodzi w palonkę i razowe pieczywo. Przez chwilę pojawia się delikatny kwasek. Goryczka umiarkowana, pasująca do tego stylu. Nad wyraz ciekawe i wielce pijalne piwo.

Zasłużone 8 punktów.

Opinia: Sten
27/03/2016

encyklopedia/piwa/profesja_listonosz.txt · ostatnio zmienione: 2018/05/04 10:30 (edycja zewnętrzna)