Pivovaria - Chytra Baba z Radomia

Browar Pivovaria, Radom.

Piwo w stylu American Pale Ale. Górnej fermentacji, pasteryzowane, niefiltrowane.

Skład: słody: pilzneński, pszeniczny, pale, ale, monachijski; chmiele: Magnum, Cascade, Citra, Simcoe, Sibilla; drożdże Safale US-05, woda.

Zawartość alkoholu: 5,0% obj., ekstraktu: 12% wag.

Barwa miedziana, mętna z lekkim osadem drożdżowym na dnie butelki.

Piana biała, średnia. Zredukowała się do drobnych wysepek. Bardzo ładnie oblepiła szkło.

Nasycenie umiarkowanie mocne. Bąbelki delikatnie pracują na podniebieniu.

Zapach cytrusowy z subtelną żywicą i mango w tle.

Smak wytrawny. Dominuje chmielowa goryczka ze sporą żywicą i cytrusami. Pojawiają się też nuty trawiaste i nieco słodu, który trochę łagodzi goryczkę, choć szczęśliwie na krótko. Finisz to niczego sobie uderzenie goryczki fantastycznie pieszczącej podniebienie. Piwo z tych, jakie lubię, choć pewnie nie wszystkim podejdzie.

Subiektywne 9 punktów.

Opinia: Sten
21/02/2015

encyklopedia/piwa/pivovaria_chytra_baba_z_radomia.txt · ostatnio zmienione: 2018/05/04 10:30 (edycja zewnętrzna)