Pinta - Portermass Mead BA

Uwarzone w Browarze na Jurze, Zawiercie dla Browar Pinta. Kod kreskowy: 59053310267031).

Porter Bałtycki leżakowany w beczkach po polskim miodzie pitnym typu „Trójniak”. Piwo pasteryzowane, niefiltrowane.

Skład: woda; słody jęczmienne: monachijski Typ I, wiedeński, diastatyczny, Caramunich III, Caraaroma, Carafa Special I; chmiele: Aramis (FR), Columbus (USA); drożdże Fermentis Saflager W-34/70; miód gryczany.

Zawartość alkoholu: 11,5% wag., ekstraktu: 27,5% wag. Warka do: 06.03.2022.

Barwa brunatno - rubinowa, opalizująca.

Piana ciemnobeżowa, średnia o średnich i grubych pęcherzykach. Szybko zredukowała się ze słyszalnym sykiem do pierścienia. Na szkle pozostawiła kilka niewielkich plamek.

Nasycenie malutkie, wręcz znikome.

Zapach gryczanego miodu, suszonych owoców i ziółek korzennych. Odrobina palonki i czekolady. Wyczuwa się też i wanilię.

Smak wręcz ulepkowaty zdominowany przez gryczany miód. Rodzynki i suszone śliwki oraz delikatny bardzo kwasek. Przez miód przebija się nieśmiało czekolada i wanilia. Delikatne taniny i nieco przypalona, słabiutka goryczka. Alkohol w smaku niewyczuwalny, acz mocno rozgrzewa trzewia. Rewelacyjny ten porter, a ta słodycz nadaje mu niepowtarzalnego smaku.

9 punktów.

Opinia: Sten
30/03/2019

1)
BROWAR NA JURZE Ewa Piątek Sp. J., ul. Paderewskiego 114, 42-400 Zawiercie.
encyklopedia/piwa/pinta_portermass_mead_ba.txt · ostatnio zmienione: 2019/03/31 09:11 (edycja zewnętrzna)