Browar Pinta Sp. z o.o. Wieprz w kooperacji z Browarem Cervisiam, Oslo, Norwegia. Kod kreskowy: 59041651057451).
Hazy DIPA. Piwo pasteryzowane, niefiltrowane.
Skład: woda; słód jęczmienny pilzneński; słód owsiany; płatki pszenne; maltodekstryna; chmiele: Columbus, Citra, Citra Cryo Hops, Sabro, HBC-586; drożdże Verdant IPA.
Zawartość alkoholu: 8,0% obj., ekstraktu: 20,0% wag. Warka do: 22.08.2024.
Barwa pomarańczowa, mocno mętna.
Piana biała, cienka o drobnych pęcherzykach. Opadła do pierścienia. Firankowo osiadła na szkle.
Nasycenie średnie.
Zapach na początku ziołowy. Następnie owoce tropikalne i mniej cytrusów. Słody, płatki i herbatniki oraz śladowy alkohol.
Smak słodki z dominacją tropików. Ananas i kokos, trochę mango. Cytrusowy kwasek z grejpfrutem. Słody, płatki i herbatniki. Delikatna nutka kwiatowa i nieco alkoholu. Goryczka ziołowa z lekka przełamana słodyczą. Ciekawe piwo do powolnej degustacji.
8 punktów.
Opinia: Sten
31/12/2023