Oettinger - Hefeweissbier

Browar Oettinger Gotha Niemcy.

Skład: słód pszeniczny, słód jęczmienny, woda, ekstrakt chmielowy, drożdże. Zawartość alkoholu: 4,9%.

Barwa jasnego złota, naturalnie mętne.

Piana bardzo obfita, przy nalaniu zajęła 3/4 kufla. Opada bardzo powoli. Po kilku minutach pozostaje ok. 5 mm warstwa.

Nasycenie średnie.

Zapach typowy dla piwa pszenicznego. Goździki, banany, słód, odrobina chmielu.

Smak takiż sam jak zapach. Jak dla mnie nieco zbyt kwaskowe, choć chmielowa nutka też jest dość wyrazista. To chyba pierwsze, albo jedno z nielicznych piw pszenicznych z puszki, jakie spożyłem. Powiem szczerze, że spodziewałem się czegoś gorszego. Okazało się, że to całkiem przyjemne lekkie piwo.

7 punktów.

Opinia: Sten
09/06/2011



Piwo mało treściwe. Oczywiście znajdziecie w nim wszystkie atrybuty pszeniczniaka, ale tak naprawdę żaden z nich nie ratuje „Oett’iego”. Tylko piana może cieszyć ślipia. Całość – smakowo i zapachowo - niestety bez charakteru.

Myślę, że te 7 pkt, które przyznał Sten, to górna granica dla tego piwa.

Opinia: Wojciechus
02/07/2011

encyklopedia/piwa/oettinger_hefeweissbier.txt · ostatnio zmienione: 2018/05/04 10:29 (edycja zewnętrzna)