Manufaktura Piwna Browaru Jabłonowo.
Piwo górnej fermentacji, pasteryzowane.
Skład: woda; słody jęczmienne: pilzneński, Pale Ale, monachijski, wiedeński; kukurydza; cukier; chmiel: Bravo, Summer; kwiat hibiskusa (0,2%); drożdże.
Zawartość alkoholu: 10,5% obj., ekstraktu: 25% wag. Warka do: 01.05.2020.
Barwa brunatno - rubinowa, klarowna.
Piana jasnobeżowa, średnia z przewagą średnich pęcherzyków. Opadła do cieniutkiej warstewki. Obfitą, drobniutką koronką osiadła na ściance szklanki.
Nasycenie trochę większe od średniego.
Zapach słodowy z niewielkim pieczywem, nutka suszonych owoców i trochę palonki. W tle małe co nieco hibiskusa.
Smak na początku kwaskowy, owocowy z wyraźnym hibiskusem. Przechodzi w słód ze skórką od chleba oraz subtelną palonką. Wyczuwalne biszkopty oraz delikatne kwiaty. Alkohol mało wyczuwalny, acz solidnie rozgrzewający. Goryczka wyrazista, nieco palona i odrobinę ziołowa. Trochę mu do klasyki stylu brakuje, ale generalnie dobry jest ten BW.
7 punktów.
Opinia: Sten
30/12/2018