Manufaktura Piwna - 16000 h.b.c. Barley Wine + hibiscus

Manufaktura Piwna Browaru Jabłonowo.

Piwo górnej fermentacji, pasteryzowane.

Skład: woda; słody jęczmienne: pilzneński, Pale Ale, monachijski, wiedeński; kukurydza; cukier; chmiel: Bravo, Summer; kwiat hibiskusa (0,2%); drożdże.

Zawartość alkoholu: 10,5% obj., ekstraktu: 25% wag. Warka do: 01.05.2020.

Barwa brunatno - rubinowa, klarowna.

Piana jasnobeżowa, średnia z przewagą średnich pęcherzyków. Opadła do cieniutkiej warstewki. Obfitą, drobniutką koronką osiadła na ściance szklanki.

Nasycenie trochę większe od średniego.

Zapach słodowy z niewielkim pieczywem, nutka suszonych owoców i trochę palonki. W tle małe co nieco hibiskusa.

Smak na początku kwaskowy, owocowy z wyraźnym hibiskusem. Przechodzi w słód ze skórką od chleba oraz subtelną palonką. Wyczuwalne biszkopty oraz delikatne kwiaty. Alkohol mało wyczuwalny, acz solidnie rozgrzewający. Goryczka wyrazista, nieco palona i odrobinę ziołowa. Trochę mu do klasyki stylu brakuje, ale generalnie dobry jest ten BW.

7 punktów.

Opinia: Sten
30/12/2018

encyklopedia/piwa/manufaktura_piwna_16000_hbc_barley_wine_hibiscus.txt · ostatnio zmienione: 2018/12/30 23:14 (edycja zewnętrzna)