Konstancin - Starodawne

Browar Konstancin.

Skład: woda źródlana, słód jęczmienny, chmiel goryczkowy i aromatyczny, witamina C.

Zawartość alkoholu: 6%, ekstraktu: 14,1%.

Barwa ciemno złota.

Piana początkowo obfita, po chwili opada do cienkiego kożuszka, część osadza się na ściance kufla.

Nasycenie średnie.

Zapach mocno słodowy.

W smaku po pierwszym łyku czuć nadmierną słodowość i kwasek. Powiem, że mnie to mocno zniechęciło. Kolejne łyki jednak już nieco lepsze, kwasek ustępuje goryczce, choć nie zupełnie. Cały czas daje znać o sobie. Do tego dochodzi tzw chlebowa nuta, za którą specjalnie nie przepadam.

Szczerze przyznam, że spodziewałem się czegoś ciekawszego.

6 punktów.

Opinia: Sten
30/04/2011



Parametry prawie takie same. Nie ma informacji o witaminie C. Jest informacja pasteryzowane.

Piwo klarowne. Barwa złocista. Piana biała, drobna, średnio obfita. Niezbyt trwała. Opada do nikłej warstewki; pozostają też jej ślady na ściankach kufla. Nasycenie średnie do mocnego. Zapach dość intensywny, świeży, słodowy. W smaku piwo lekkie, nieco wodniste. Czuć słód, do tego kwasek. Za dużo tego kwasku. Goryczka zaznaczona, nawet przyjemna i trwała, choć niezbyt mocna.

Generalnie to piwo plasuje się między koncerniakiem, a niedorobionym piwem eksperymentalnym.

5 punktów i skierowanie do poprawki.

Opinia: j24
05/06/2013

encyklopedia/piwa/konstancin_starodawne.txt · ostatnio zmienione: 2018/05/04 10:27 (edycja zewnętrzna)