Konstancin - Czarny Dąb

Browar Konstancin

Piwo ciemne specjalne jak głosi napis.

Na kontretykiecie przeczytać możemy: „Wyjątkowo bogate w smaku ciemne piwo z dodatkiem cykorii. Pieczołowicie, tradycyjnie warzone w Browarze Konstancin z użyciem najlepszych składników, co czyni smak i aromat naszego piwa niezapomnianym.”

Z tym opisem w całej rozciągłości się zgadzam.

Skład: woda źródlana, słód jęczmienny i barwiący, prażona cykoria, prażony burak cukrowy, chmiel goryczkowy i aromatyczny, cukier, witamina C (przeciwutleniacz E-3001)).

Alkohol 7,5%, ekstrakt 16,1%.

Piana gęsta, choć znika, ale nie do końca o ładnej barwie kawy z mlekiem.

Barwa brunatna, klarowne.

Piwo dość słabo nasycone, co sprawia, że wielce przyjemnie się je pije.

Bardzo przyjemny aromat.

Smak. No dosłownie pycha. Wyczuwalne nutki kawowe, lekki smak cukru, ale tylko podkreśla walory tego piwa, delikatna goryczka i takiż kwasek. Rewelacja.

10 punktów.

Opinia: Sten
11/03/2010

1)
Kwas askorbinowy, witamina C – organiczny związek chemiczny z grupy witamin, przeciwutleniacz stosowany jako dodatek do żywności.
encyklopedia/piwa/konstancin_czarny_dab.txt · ostatnio zmienione: 2018/05/04 10:27 (edycja zewnętrzna)