Kompania Piwowarska S.A.
Skład: woda, słód pszeniczny oraz słody jęczmienne: pilzneński i karmelowy, syrop cukrowy, chmiel goryczkowy i chmiel aromatyczny.
Zawartość alkoholu: 4,9%, ekstraktu: 12,0%.
Barwa złocisto cytrynowa, mętna.
Piana bardzo jasno kremowa, obfita i gęsta. Opada bardzo powoli, acz skutecznie. Częściowo oblepia szkło.
Nasycenie wielce umiarkowane.
Zapachu praktycznie nie wyczułem. (producent zaleca spożywanie w temperaturze 1 - 4 °C).
Smak … hm… z piwem pszenicznym to raczej niewiele ma wspólnego. Dominuje kwasek i ledwie wyczuwalne nutki owocowe, ale charakterystycznego dla tego typu piwa banana i goździków nie uświadczysz. Bardziej czuje się cytrusy i szczerze powiem, że w smaku przypomina mi to bardziej radlera niż pszeniczniaka.
Goryczka znikoma, pojawia się na krótką chwilę, po czym znika. Na podniebieniu utrzymuje się cytrynowo - pomarańczowy kwasek.
Spokojnie można sobie ów napój darować.
4,5 punktu. Ta połówka za pianę.
Opinia: Sten
21/07/2012
Piwo mętne. Barwa miodu akacjowego. Piana biała, drobna, sztywna, bardzo ładna. Trwała - opada powoli do nikłej warstewki; pozostają tez jej ślady na ściankach kufla. Nasycenie niskie. Zapach słodu, chmielu plus jakaś bliżej nieokreślona domieszka. W smaku piwo lekkie, ale nie przypominające typowych pszeniczniaków. Czuć dziwną słodycz, nieco kwasku, słód. Do tego intensywna nuta owocowa, jakby coś w kierunku cytrusów. Goryczka niezbyt mocna i nietrwała, ale jest zaznaczona.
W sumie to piwo to jakiś eksperyment, bo tytułowym pszeniczniakiem nazwać go nie można. Ale nie jest złe czy niesmaczne.
5 punktów.
Opinia: j24
03/10/2012