Familienbrauerei Ketter, Hornberg, Niemcy. Kod kreskowy: 40135540022281).
Skład: naturalna woda mineralna; słód jęczmienny pilzneński; chmiele: Tettnanger, Perle, Saphir; drożdże TUM 34/70.
Zawartość alkoholu: 4,9% obj., ekstraktu: 11,6% wag. IBU-30, EBC-6 Warka do: 27.08.2023.
Barwa złocista, klarowna.
Piana biała. obfita o konsystencji ubitego biała o drobnych pęcherzykach. Opadła do grubego kożucha zwieńczonego mini grzybkiem. Obfitą koronką osiadła na szkle.
Nasycenie nieco mniejsze od średniego.
Zapach słodowy z wyraźnym pieczywem. Delikatne cytrusy i ziółka. Wyczuwalny jest też krótkotrwały skunksik.
W smaku słód, pieczywo i biszkopty z niewielką słodyczą. Trochę cytrusowego kwasku ze wskazaniem na limonkę. Goryczka ziołowa, nieco przyprawowa, jakby z pieprzem. Długo pieści kubki smakowe. Gdyby nie ten lekki skunks w aromacie, byłoby to wspaniałe piwo.
Tak tylko 7,5 punktu.
Opinia: Sten
15/04/2023