Jopen Hoppenbier

Jopen BV, Holandia.

Piwo górnej fermentacji.

skład: woda, słód jęczmienny, słód pszeniczny, owies, chmiel, drożdże.

Zawartość alkoholu: 6,8%.

Barwa pomarańczowo miedziana, mętna z licznymi drożdżowymi kłaczkami.

Piana biała, obfita i nad wyraz gęsta.Opada wielce dostojnie, tworząc nieregularny grzybek, który utrzymał się do końca. Piana częściowo pozostała na szkle.

Nasycenie umiarkowanie wysokie.

Zapach owocowy z dominacją cytrusów. W oddali nieco słodu.

W smaku półsłodkie. Cudowne doznania na podniebieniu. Początek owocowo kwiatowy. Następnie daje znać o sobie spore uderzenie chmielu. Przyjemny posmaczek i super goryczka sprawiają, że pije się łyk za łykiem bez opamiętania. Szkoda tylko, że flaszka taka mała. Po lekkim ogrzaniu się, wyczuwalna jest odrobina drożdży. Zakończenie lekko winno garbnikowe z odrobiną ziółek w tle. Goryczka utrzymywała się na podniebieniu dobrą godzinę po spożyciu. Nad wyraz ciekawe piwo o fantastycznym, moim zdaniem smaku. Polecam bo na prawdę warto spróbować.

Z czystym sumieniem daję 10 punktów.

Opinia: Sten
09/05/2013

encyklopedia/piwa/jopen_hoppenbier.txt · ostatnio zmienione: 2018/05/04 10:27 (edycja zewnętrzna)