Jan Olbracht - Piotrek z Bagien White IPA

Jan Olbracht Browar Rzemieślniczy, Piotrków Trybunalski.

„Piwo uwarzone w ramach konkursu Kuźnia Piwowarów według receptury piwowara domowego Macieja Próchnickiego”.

Skład: woda; słody: pilzneński, pszeniczny; surowce niesłodowane: pszenica, jęczmień, ryż; chmiel Equinox; kolendra; mięta; drożdże US-05.

Zawartość alkoholu: 6,0% obj., ekstraktu: 14% wag., IBU-45.

Barwa jasnego bursztynu, mętna.

Piana biała, cienka ale trwała. Kożuszek utrzymał się do końca. Obficie oblepiła szkło.

Nasycenie dość spore.

Zapach owocowy z wyraźnymi cytrusami i tropikami. Jest też nuta kwiatowa i szczypta ziółek.

Smak ciekawy. Początek kwiatowy, przechodzi w owoce cytrusowe i tropiki, a te w słód z muśnięciem pieczywa. Kolendra słabiutka, acz przez chwilę daje znać o sobie. Na finiszu wyrazista goryczka, bardzo długo utrzymująca się w paszczy. Mięty nie odnotowałem. Rewelacyjne piwo, warte polecenia.

9 punktów.

Opinia: Sten
04/10/2015

encyklopedia/piwa/jan_olbracht_piotrek_z_bagien_white_ipa.txt · ostatnio zmienione: 2018/05/04 10:27 (edycja zewnętrzna)