Jan Olbracht - Kazamaty Króla

Jan Olbracht Browar Rzemieślniczy, Piotrków Trybunalski.

„Stout - piwo górnej fermentacji, niefiltrowane, pasteryzowane, wywodzące się z Wielkiej Brytanii o ciemnej barwie i palonym charakterze, wynikającym z użycia prażonego słodu. Piwo o zdecydowanej goryczce pochodzącej od szlachetnych angielskich chmieli.”

Skład: woda, słód jęczmienny, słód pszeniczny, chmiel, drożdże piwowarskie.

Zawartość alkoholu: 5,6% obj., ekstraktu: 12,5% wag.

Barwa ciemnobrunatna, pod światło widoczne rubinowe przebłyski.

Piana beżowa, średnio-obfita o grubych pęcherzach. Opada w miarę powolnie do cieniutkiej, nierównej kołderki. Umiarkowanie oblepiła szkło.

Nasycenie z tych słabszych.

Zapach nawet ciekawy. Początek to suszone śliwki przechodzące w palony słód z odrobiną kawy i czekolady.

W smaku na początku kawowy kwasek. Następnie nieco palonki połączonej z subtelnym karmelem. Wyraźne nutki owocowe i niczego sobie, bardzo fajna goryczka. Tak do końca to owe piwko stoutem nie jest moim zdaniem, ale przyznać trzeba, że pije się je nad wyraz przyjemnie. Godne polecenia.

Mocne 8 punktów.

Opinia: Sten
14/08/2014

encyklopedia/piwa/jan_olbracht_kazamaty_krola.txt · ostatnio zmienione: 2018/05/04 10:27 (edycja zewnętrzna)