Jan Olbracht - Dymy Olbrachta

Browar Staromiejski Jan Olbracht, Toruń.

Piwo dolnej fermentacji w stylu koźlak dymiony (Rauch Bock), pasteryzowane. Receptura: Marcin Ostajewski.

Skład: woda, słody: pilzneński, wędzony (dymem bukowym), Carafoam®, wiedeński, karmelowy 600, chmiele: Brewers Gold, Perle, drożdże Salfager W34/70.

Zawartość alkoholu: 6,6%, ekstraktu: 16,5%.

Barwa miedziana wpadająca w brąz, mętna z drożdżowym osadem.

Piana ciemno kremowa, średnia. Opada powolnie. Najpierw do cieniutkiej kołderki, następnie zaczyna się rwać, pod koniec pozostał już tylko pierścień wokół ścianki.

Nasycenie średnie.

Przyjemny, w moim mniemaniu, zapach wędzonego słodu do złudzenia przypominający dobrze uwędzony boczek.

W smaku na początku słodkawe, następnie pojawia się silna i długotrwała wędzonka i niespecjalnie mocna, choć dobrze wyczuwalna i długotrwała goryczka. W tzw międzyczasie daje o sobie znać odrobina karmelu i owoców, przechodzące w lekkie nuty słodowe. Na podniebieniu pozostaje wędzonka. Jak dla mnie jedno z lepszych piw wędzonych, jakie piłem, a z polskich najlepsze na dzień dzisiejszy. Polecam jako ciekawostkę, bo zdaję sobie sprawę, że nie każdemu podejdzie ze względu na specyficzny aromat i smak.

9 punktów.

Opinia: Sten
09/05/2013

encyklopedia/piwa/jan_olbracht_dymy_olbrachta.txt · ostatnio zmienione: 2018/05/04 10:27 (edycja zewnętrzna)