Hoplala - Niezła Sztuka

Uwarzone przez Hoplala Sp. z o.o. w Browarze PERUN S.A. Budziszyn 27B, 05-650 Budziszyn, Polska.

American Saison.

Piwo pasteryzowane, niefiltrowane z naturalnym osadem drożdżowym.

„Jaka jest:
Nie ulega chwilowym modom. Pielęgnuje swój indywidualny styl i dba o wewnętrzny rozwój.
Pamięta też o środowisku. Oszczędza wodę - pije piwo.”

Skład: woda; słody: pilzneński, wiedeński, karmelowy ciemny, pszeniczny, monachijski; chmiele: Columbus, Cascade, Citra, Chinook; drożdże.

Zawartość alkoholu: 4,8% obj., ekstraktu: 12% wag. 16.06.2018r.

Barwa złota, zamglona. Na dnie zebrało się sporo osadu.

Piana niewysoka, ale gęsta i biała. W miarę spożywania staje się coraz wyższa. Szkło brudzi szerokimi plamami na ściankach szklanki.

Zapach słodowy ze sporą ilością cytrusów i ziółek.

Nasycenie średnie.

W smaku podobne do zapachu. Przyjemny słód i ziółka. Po chwili lekki kwasek i niezbyt silna, ale przyjemna cytrusowa goryczka pieszcząca podniebienie. Po ogrzaniu przybywa nieco kwasku i ziółek, a i jakieś żywiczki wnoszą cierpkość na zębach i języku. Piwko orzeźwiające i świetnie gaszące pragnienie. Bardzo mnie się te dzisiejsze popychanie wózka spodobało.

8 punktów.

Opinia: Capricorn
25/11/2017

encyklopedia/piwa/hoplala_niezla_sztuka.txt · ostatnio zmienione: 2018/05/04 10:27 (edycja zewnętrzna)