Grybów: Pilsweizer - Strong

Pilsweiser S.A. Grybów.

„Export pasteryzowane. Składniki: woda z własnych studni głębinowych, słód jęczmienny, chmiele: marynka, lubelski, magnum. Alkohol - 6,8 % obj. Ekstrakt - 14 ° Blg.”

Piwo mętnawe. Barwa żółtawo - ciemno słomkowa. Piana biała, dość obfita i drobna. Niezbyt trwała. Opada w kilka minut do cienkiej warstewki; pozostają też jej ślady na ściankach kufla. Nasycenie średnie. Zapach średnio mocny, bardzo słodowy. W smaku piwo dość treściwe. Dominuje słód z nutą chlebową. Oprócz niego jest nieco kwasku, a w głębokim tle alkohol. Goryczka niezbyt mocna, ale przyjemna i nawet długo ciesząca podniebienie i język. W sumie piwo niezłe. (W sieci znalazłem informację, że to nowa wersja piwa Grybów: Pilsweizer Lach

Przy okazji znalazłem coś, co mnie nieco zdumiało: Pilsweizer Lach - to z kolei nowa wersja piwa Staropolski - Staropolskie Mocne.

I tak: Staropolskie Mocne - 6 punktów. :shock: Pilsweizer Lach: „Podniosę ocenę (względem poprzedniej) do 4 punktów.”)

6 punktów.

Opinia: j24
24/08/2015



Było, ale w innym wystroju.

Browar Pilsweizer S.A.
Od roku 1804
Siołkowa 264, 33-330 Grybów.

Piwo mocne jasne bez konserwantów.

„Eksport. Pasteryzowane.
Skład: Woda z własnych studni głębinowych. Słód jęczmienny. Chmiele: marynka, lubelski, magnum.
Alk. 6,8% obj., Blg 14°”

Kolor: Jasny, słomkowy. Klarowne.

Piana: Bardzo obfita, biała, bardzo lekko kremowa, zróżnicowana. Znika szybko, pozostawiając niewielką kołderkę. Zostawia firankę na szkle.

Nasycenie więcej niż średnie.

Zapach: słodowy i lekko alkoholowy. Typowo „piwny”.

Smak: Wyraźnie słodowy. Lekko słodkawy. Alkohol. Nieznaczna metaliczność. Goryczka mało zauważalna, znikająca.
Z jednej strony takie prawdziwe piwo tradycyjne, bez udziwnień, ale jakby trochę landrynkowe. Nie zostaje w pamięci.

5 punktów.

Opinia: Naj
22/02/2017

encyklopedia/piwa/grybow_pilsweizer_strong.txt · ostatnio zmienione: 2018/05/04 10:26 (edycja zewnętrzna)