Fuhrmann - Abbe Weizen

Browar Fuhrmann Połczyn Zdrój.

Skład: woda, słód jęczmienny, słód pszeniczny, chmiel. Nie wspomniano o drożdżach, które tworzą całkiem niezły osad. Zawartość alkoholu: 5,2%.

Barwa brudno żółtawa (piwo nalane z osadem, jak przystało na pszeniczniaka). Piana biała, średnia, opada do trwałej, milimetrowej warstwy. Małe jej co nieco osadza się na ściance szklanki. Nasycenie średnio mocne. Zapach klasyczny, banan i wielce mocne goździki, do tego jeszcze jakieś, niezidentyfikowane ziółka. Smak podobny, znaczy klasyczny. Kwasek dość wyraźny i jak na piwo pszeniczne dość mocna i intensywna goryczka, długo utrzymująca się na podniebieniu. Do ideału troszeczkę piwu temu brakuje, ale jest całkiem fajne i godne polecenia.

Mocne 8 punktów.

Opinia: Sten
07/10/2011




Piwo pszeniczne jasne niefiltrowane. Piwo mętne. Barwa miodu rzepakowego. Nasycenie średnie. Piana biała, obfita, drobna; dość trwała. Zapach przyjemny, typowy dla pszeniczniaka. W smaku czuć kwasek, posmak słodkawy, nuty bananowo goździkowe. Goryczkę również czuć, ale nie jest ona tak mocna jak w opisie Stena. Piwo jakby nieco zbyt lekkie, nawet wodniste. Pije się przyjemnie, ale mogłoby być lepiej dopracowane.

Moja ocena to 7,5 punktu.

Opinia: j24
08/11/2011

encyklopedia/piwa/fuhrmann_abbe_weizen.txt · ostatnio zmienione: 2018/06/11 08:30 (edycja zewnętrzna)