Browar Faktoria. Uwarzone i rozlane w P.P.H.U. Jamard Kłodawa (Browar Zodiak).
Foreign Extra Stout with touch of smoke.
Skład: słody: pilzneński, pilzneński wędzony (20% zasypu), palone, karmelowe, jęczmień palony. Chmiele: Marynka, Lubelski. Drożdże US-04.
Zawartość alkoholu: 6,6% obj., ekstraktu: 16,4% wag., IBU-45.
Barwa czarna.
Piana beżowa, obfita i w miarę gęsta. Zredukowała się do pierścienia z maleńką wysepką na środku. Firankowo oblepiła szkło.
Nasycenie spore ale nie przesadnie.
Zapach lekko palony, subtelnie wędzony i intensywnie kapuściany, niestety. Smak na początku kwaskowy z winną nutką przechodzi w nieco mdławą słodycz, a następnie w kiszoną kapustę. W tle nieco palonki. Wędzonki nie odnotowałem. Goryczka symboliczna i krótkotrwała. Na podniebieniu pozostaje mało przyjemny kwasek. Odnoszę wrażenie, że coś z tym piwem nie wyszło producentom. Raczej nie podejmę się ponownego testu kolejnej, ewentualnej warki. Na mój rozum ze stoutem to raczej nie ma wiele wspólnego.
3 punkty to wszytko.
Opinia: Sten
16/03/2015