Uwarzone w P.P.H.U. Jamard, Kłodawa (Browar Zodiak) przez: Raduga, Inne Beczki, Faktoria1).
Koźlak ze słodem wędzonym. Piwo niefiltrowane,
pasteryzowane.
Skład: woda, słód jęczmienny, słody karmelowe, słód wędzony whiskey, chmiele Magnum i Tettnanger, drożdże.
Zawartość alkoholu: 6,9% obj., ekstraktu: 16,3% wag., IBU-25.
Barwa brunatno - rubinowa, zamglona.
Piana jasnobeżowa, średnia. Opadła do porwanej warstewki. Na szkle zaznaczyła każdy wypity łyk.
Nasycenie niewielkie.
Zapach mało intensywny. Odrobina karmelu, razowe pieczywo i śliwka. Wędzonka na granicy wyczuwalności.
Smak kwaskowy z wyraźną suszoną śliwką. Z lekka przypalony karmel i razowiec. Wędzonka niewielka, trzeba się jej wręcz doszukiwać. Goryczka średnia, ziołowa.. Piwo całkiem niezłe, ale w sumie mało wyraziste. Nuty koźlaka niewielkie, dodany słód wędzony również.
Nie więcej jak 6,5 punktu.
Opinia: Sten
16/10/2016