Doctor Brew - Experimental Vermont IPA

Wyprodukowano na zlecenie Doctor Brew, Wrocław w Browarze Kościerzyna.

Piwo pasteryzowane, niefiltrowane.

Skład: woda; słody jęczmienne: Pale Ale, karmelowy; pszenica; chmiel: Citra, Mosaic, Amarillo; drożdże.

Zawartość alkoholu: 5,8% obj., ekstraktu: 14,5% wag., IBU-66. Warka do: 26.10.2018.

Barwa ciemnego złota, lekko zamglona.

Piana biała, średnia o drobnych pęcherzykach. Zredukowała się do grubego kożucha. Obfitą i gęstą koronką oblepiła ściankę szklanki.

Nasycenie trochę większe od średniego.

Zapach owocowy. sporo tropików i cytrusów, a i winogrona też są wyczuwalne. Pojawia się też niewielka nafta i odrobina żywicy oraz karmelu.

W smaku na początku słodkie winogrona, trochę owoców tropikalnych i małe co nieco cytrusów. Całkiem przyzwoita baza słodowa z wybijającą się pszenicą. Goryczka wyrazista, ziołowo - żywiczna, całkiem przyjemnie pieszcząca podniebienie. Fajne i bardzo dobre piwo na lato. Warto spróbować.

7,5 punktu.

Opinia: Sten
01/07/2018



Wyprodukowano na zlecenie Doctor Brew w Browarze Lwówek.

Kod kreskowy: 59030314000211). Najlepiej spożyć przed: 15.05.2019

Piwo zamglone. Barwa bursztynowa.

Piana obfita, kremowa, dość drobna i trwała. Opada w kilka minut do centymetrowej warstwy; ładnie i bogato oblepia szkło.

Nasycenie średnie do wysokiego.

Zapach na początku silny. Czuć owoce cytrusowe, tropikalne i wyraźnie winogrona. Następnie zapach słabszy - z nutą kwiatowo - ziołową.

W smaku piwo lekkie, nawet nieco wodniste. Czuć słody, karmel, cytrusy i owoce tropikalne, skórkę z limonki, do tego nutę żywiczną. Goryczka wyraźna, ale bez przesady, taka ziołowo - cytrusowa. W sumie piwo dobre, ale nie wybitne.

6,5 punktu.

Opinia: j24
29/12/2018

1)
Doctor Brew Sp. z o. o., ul. Birmańska 5/11 52-117 Wrocław
encyklopedia/piwa/doctor_brew_experimental_vermont_ipa.txt · ostatnio zmienione: 2018/12/29 17:34 (edycja zewnętrzna)