Deer Bear - Blackout

Uwarzono i rozlano dla Browar Deer Bear w Browary Regionalne Wąsosz.

Black IPA. Piwo pasteryzowane, niefiltrowane.

Skład: woda; słody: pilzneński, monachijski, żytni, pszeniczny, Cararye, Carafa Special III, barwiący; chmiele: Citra, Simcoe, Cascade, Columbus; drożdże US-05.

Zawartość alkoholu: 7,4% obj., ekstraktu: 16% wag., IBU-54.

Barwa czarna. Przy dnie szklanki minimalne rubinowe refleksy.

Piana jasnobeżowa, średnia. Opadła do rwącej się kołderki. Umiarkowanie oblepiła szkło.

Nasycenie średnie.

Zapach klasyczny dla amerykańskich chmieli. Cytrusy, tropiki i żywica. Do tego trochę karmelu.

W smaku cytrusowy kwasek, który przechodzi w słodycz tropików. Nutki żywiczne na średnim poziomie. W tle nieco żyta z minimalnym razowcem. Goryczka mało intensywna, jak na deklarowaną wartość. Piwo oleiste, gęste wręcz. Pije się wspaniale.

Zasłużone 9 punktów.

Opinia: Sten
26/03/2016

encyklopedia/piwa/deer_bear_blackout.txt · ostatnio zmienione: 2018/05/04 10:25 (edycja zewnętrzna)