Browar Czarny Kot, Radom.
Piwo jasne, pasteryzowane górnej fermentacji.
Skład: woda, słody jęczmienne, chmiel, kwiat wrzosu.
Zawartość alkoholu: 6% obj.
Barwa starego złota.
Piana jasnokremowa z tych cieńszych. Po kilku łykach się porwała. Nierównomiernie oblepiła szkło.
Nasycenie umiarkowanie średnie.
Zapach słodowy z nutką kwiatową (może jest to i wrzos) oraz z wyczuwalnym metalem.
Smak słodkawy z wyraźnym słodem. Podobni, jak i w aromacie nieco kwiatów z wyczuwalnymi perfumami. Krótkotrwały kwasek kojarzący się z jabłkiem i nieco chemiczno - aptecznej goryczki. Tak na dobrą sprawę to trudno określić styl tego piwa. Niemniej jednak wypić się i owszem da. Najgorsze nie jest i zdecydowanie mniej słodowe od innych piw z tego źródła.
Niech będzie 6 punktów.
Opinia: Sten
10/01/2016