Czarnków - Noteckie Jubileuszowe 1893

Uwarzono w Czarnkowie, dla Browar Czarnków S.A, Kamionka k. Chodzieży. Kod kreskowy: 59072226043111).

Warka do 02.2019.

„Edycja specjalna. Piwo uwarzone dla uczczenia 125-lecia Browaru w Czarnkowie.
Chmielone szlachetnymi odmianami Magnum i Spalt, aby wiernie oddać charakter i smak trunku z końca XIX w.
Tak jak w 1893 r. - potrójnie chmielone i fermentowane w otwartych kadziach.
Piwo jasne, pasteryzowane.
Składniki: woda, słód jęczmienny, chmiele, drożdże. Alkohol - 5,6 % obj.”

Piwo zmętnione; pływają w nim kłaczki drożdży. Barwa jasno herbaciana. Piana skąpa, nietrwała. Opada w momencie nalewania do zera. Nasycenie niskie do średniego. Zapach niezbyt mocny i niezbyt przyjemny. Czuć słód i wywar z gotowanych warzyw. W smaku piwo lekkie i nieco wodniste. Dominuje słód. Goryczka dość wyraźna i trwała. W sumie piwo toporne i niedorobione. Zresztą - jak cała seria ostatnio pitych wyrobów z Browaru Czarnków.

5 punktów.

Opinia: j24
28/10/2018



Nowa odsłona tego piwa.
Uwarzone w Czarnkowie na ulicy Browarnej 1 dla Browar Czarnków SA, Kamionka 21, 64-800 Chodzież. Kod kreskowy: 59072226041992).

Piwo jasne. Pasteryzowane.

Najlepiej spożyć przed 04-2019 /A.

Skład: woda; słód jęczmienny; chmiele: Magnum, Spalt; drożdże dolnej fermentacji.

Alk. 5,6% obj. Ekst. 12,1 % wag.

Kolor: Bursztynowy. Niezwykle klarowne. Piana beżowa, drobna obfita. Znika bardzo powoli do niewielkiego pierścienia. Pozostawia nieliczne ślady na szkle.

Nasycenie średnie.

Zapach: łagodny, chmielowy.

Smak: Niewielka goryczka z kwaskiem, jak mi się wydaje jabłkowym (skórka z jabłka). Przechodzi dość szybko w niewielką, chmielowa słodkość. Całość starannie wyważona, bez wodotrysków ale dająca wrażenie „prawdziwego” piwa. Alkohol w piwie niewyczuwalny, działa intensywnie, pomimo dość umiarkowanej zawartości. Im dłużnej się to piwo pije, tym wydaje się lepsze.

9 punktów.

Opinia: Naj
07/04/2019

1) , 2)
BROWAR CZARNKÓW S.A., 64-800 Kamionka 21.
encyklopedia/piwa/czarnkow_noteckie_jubileuszowe_1893.txt · ostatnio zmienione: 2020/12/03 20:37 (edycja zewnętrzna)