Ciechan - Mocne

Browar Ciechan

Skład: woda, słód jęczmienny, chmiel

Zawartość alkoholu: 7%, ekstraktu 14,1%

Niepasteryzowane

Barwa złocista, piana biała, tak na dwa palce, zanika stosunkowo szybko, pozostawiając cienką obrączkę na brzegach kufla. Nasycenie średnio - mocne.

Zapach chmielowo korzenny, wielce ciekawy.

W smaku dominuje przyjemna goryczka, długo utrzymująca się na podniebieniu. Wydaje mi się, że dodane są też jakieś odmiany chmielu aromatycznego, ale to moje subiektywne odczucie. Kolejne wielce udane piwo z Ciechanowa.

Mocne 9 punktów.

Opinia: Sten
15/12/2010


Ciechan - Mocne Nieutrwalone

Browar Ciechan Jak informuje producent na kontretykiecie:

NIEUTRWALONE oznacza, że nasze piwo jest: niepasteryzowane, niesterylizowane, niewyjałowione. Po prostu jest NATURALNE.

Swoją drogą kupiłem je 13 sierpnia, a termin ważności do spożycia to 27 - 31 sierpnia.
Skład: woda, słód jęczmienny, chmiel. Alkohol 7,0% obj. Ekstrakt 14,1% wag.

Otwieramy butelkę a tam:

Piwo klarowne. Barwa złocista. Piana biała, obfita, drobna, bardzo ładna. Średnio trwała - opada powoli do cienkiej, porozrywanej warstewki; pozostają tez jej ślady na ściankach kufla. Nasycenie średnie. Zapach słodu i chmielu. Jak się wczuć to można wyczuć alkohol. W smaku piwo treściwe, smaczne. Czuć słód, chmiel. Alkohol praktycznie niewyczuwalny. Goryczka mocna, trwała, bardzo przyjemna, konkretna, długo utrzymująca się na podniebieniu. W sumie piwo dobrze uwarzone, dobrze zbilansowane. Sprawia wrażenie świeżego - prosto z browaru. Moja ocena to 9 punktów. (Po namyśle zwiększyłem o pół).

9,5 punktu.

Opinia: j24
17/08/2012




Na mój rozum to nowa szata graficzna tego samego piwa. Woltaż i ekstrakt się zgadzają. Od jakiegoś czasu Ciechan zmienił nazwę z niepasteryzowane, na nieutrwalane.

Opinia: Sten
17/08/2012



Ciechan Mocne Nieutrwalone to po prostu Mocne. Pojecie „nieutrwalone” próbował przeforsować Jakubiak w ramach protestu przeciw praktykom koncernów, które zgodnie z trendem również zaczęły żonglować „niepasteryzowanością”. Tym samym właściciel Ciechana chciał podkreślić, że koncerniaki nie maja nic wspólnego z ową „świeżością” i „naturalnością” piwa, do którego piarowsko nawiązują.

Ale jak widać pomysł nie wypalił. Chyba tylko Ciechan trzyma się tego terminu.

Opinia: Wojciechus
17/08/2012

encyklopedia/piwa/ciechan_mocne.txt · ostatnio zmienione: 2018/05/04 10:25 (edycja zewnętrzna)