Browar Stu Mostów - WRCLW Roggenbier

Browar Stu Mostów, Wrocław.

Piwo górnej fermentacji, niepasteryzowane, niefiltrowane.

Skład: woda, słód żytni, słody jęczmienne, słód pszeniczny, chmiel, drożdże.

Zawartość alkoholu: 5,5% obj., ekstraktu: 13,5% wag., IBU-25.

Barwa bursztynowo - miedziana, mętna.

Piana ciemnokremowa, wpadająca w jasny beż, bardzo obfita o strukturze ubitego białka. Kilkucentymetrowa kołderka pozostała na długo po końcu konsumpcji. Na szkle zaznaczyła każdy wypity łyk.

Nasycenie średnie.

Zapach intensywnie pszeniczny. Prym wiedzie banan, nieco goździka oraz minimalny karmelowy słód.

W smaku lekko słodkie z wyraźnym bananem i goździkiem. Przechodzi w cytrusowy kwasek oraz całkiem sporą nutkę zbożową z intensywną w odbiorze skórką od chleba. Goryczka bardziej pestkowa, niż chmielowa, stanowi niczego sobie finał. Rewelacyjne to piwo. Pierwszy raz miałem okazję je spróbować na Warszawskim Festiwalu Piwa (z pipy). Dzisiejsza wersja butelkowa jest równie pyszna.

Zasłużyło na maksa - 10 punktów, znaczy.

Opinia: Sten
14/05/2015

encyklopedia/piwa/browar_stu_mostow_wrclw_roggenbier.txt · ostatnio zmienione: 2018/05/04 10:24 (edycja zewnętrzna)