Browar na Jurze - Owocowe Love Czarne

Browar na Jurze, Zawiercie.

Piwo pasteryzowane.

skład: woda źródlana; słody: pilzneński, pszeniczny, Carapils; owoce: czarna porzeczka, aronia, czarny bez; chmiele: goryczkowy Pacific Gem, aromatyczny Huell Melon; bakterie kwasu mlekowego Lactobacillus Helveticus; drożdże S-33.

Zawartość alkoholu: 4,0% obj.

Barwa czerwona z różowymi przebłyskami, mętna.

Piana różowa, umiarkowanie średnia. Opadła do porwanej kołderki. Obficie oblepiła szkło.

Nasycenie bardzo duże.

Zapach owocowy z dominacją czarnej porzeczki. Pojawiają się też nutki winne.

Smak intensywnie kwaśny, wykręcający wręcz paszczę. Przypomina mieszankę kompotu z maślanką. Słodu, ani chmielu nie udało mi się wyczuć. Trudno ów napój nazwać piwem. Zupełnie nie w moim stylu, choć pewnie koneserów znajdzie.

Jak dla mnie to tylko 3 punkty.

Opinia: Sten
23/10/2015



Browar na Jurze, Zawiercie. Kod kreskowy: 59053310255461).

Typ: Owocowe. Piwo pasteryzowane.

Skład: woda źródlana; słody: pilzneński, pszeniczny, Carmel Pale; płatki ryżowe, czarna porzeczka, kolendra; chmiele: Amarillo, Lubelski, bakterie kwasu mlekowego Lactobacillus Delbruecki; drożdże US-05.

Alk. 4,2 % obj.

Kolor: buraczkowy, ciemny. Nieprzezroczysty. Piana drobna, czerwonawa/bordo, obfita. Pozostaje w formie nieznacznego kożuszka, pozostawiając nieregularne ślady na szkle.

Nasycenie średnie.

Zapach: nieznaczny. Mokra juta i drożdże.

Smak: pierwsze wrażenie to sfermentowany kompot, trudno doszukać się czarnej porzeczki. Pojawia się krótko goryczka, wyraźnie kojarząca się z kolendrą, ale szybko znika, ustępując powracającemu kompotowi. W końcu nieznaczna słodycz, nieco mdława. To „piwo” wypiłem dwa razy: pierwszy i ostatni. Skutecznie oducza „piw owocowych”. Piwo z beczki z sokiem malinowym w schronisku górskim, to przy tym rarytas.

Dla mnie najwyżej 3 punkty.

Opinia: Naj
09/09/2017

1)
BROWAR NA JURZE Ewa Piątek Sp. Jawna, ul. Paderewskiego 114, 42-400 Zawiercie.
encyklopedia/piwa/browar_na_jurze_owocowe_love_czarne.txt · ostatnio zmienione: 2018/05/04 10:24 (edycja zewnętrzna)