Brodacz - Salvia

Wyprodukowano na zlecenie Browaru Brodacz przez Stary Browar Kościerzyna.

American Hoppy Saison. Piwo niepasteryzowane, niefiltrowane.

Skład: woda; słody: Pale Ale, pilzneński, pszeniczny jasny, monachijski; chmiele: Citra, Amarillo, Calypso, Ahtanum; drożdże Belle Saison; natka pietruszki, tymianek cytrynowy, rozmaryn, szałwia biała, płatki żytnie.

Zawartość alkoholu: 5,8% obj. ekstraktu: 13,7° Blg, IBU-47.

Barwa ciemnopomarańczowa, mętna.

Piana jasnokremowa, obfita i bardzo gęsta. Zredukowała się do cienkiej kołderki. Nierównomiernie oblepiła szkło.

Nasycenie średnie.

Zapach na początku kapuściany. Przechodzi w cytrusy, słód i spore ziółka. Wyczuwa się też odrobinę alkoholu.

Smak słodowy z wyraźnym alkoholem oraz sporą dawką cytrusów. Przez chwilę pojawia się nutka kwiatowa. Ziółek trzeba się wręcz doszukiwać, choć zaczynają bardziej dawać o sobie znać, po nagrzewaniu się piwa. Pietruszki jednak nie odnotowałem.

6 punktów.

Opinia: Sten
18/10/2015

encyklopedia/piwa/brodacz_salvia.txt · ostatnio zmienione: 2018/05/04 10:24 (edycja zewnętrzna)