Brodacz - Helio

Wyprodukowano na zlecenie Browar Brodacz przez Stary Browar, Kościerzyna.

Polish Session Rye IPA. Piwo niepasteryzowane i niefiltrowane, chmielone na zimno.

Skład: woda; słody: Pale Ale, żytni (35%), monachijski, karmelowy; chmiele: Iunga, Sybilla; drożdże Nottingham; łuska gryczana.

Zawartość alkoholu: 4,8% obj., ekstraktu: 11,7°Blg., IBU-53.

Barwa pomarańczowo - miedziana, mętna.

Piana ciemnokremowa. Nad wyraz obfita i równie gęsta. Do końca utrzymała się pięciocentymetrowa warstwa. Na szkle zaznaczyła każdy wypity łyk.

Nasycenie średnie.

Zapach słodowy z wyczuwalnym razowcem. W tle nutki cytrusowe i delikatny chmiel.

Smak w pierwszej chwili chmielowy ze sporą ziołową goryczką. Następnie spora dawka słodu przeplecionego skórką chleba i drożdżami. Przez chwilę nieco cytrusowego kwasku i na finiszu powrót goryczki. Bardzo ciekawe w odbiorze piwo, które wypiłem z przyjemnością.

8 punktów.

Opinia: Sten
29/09/2015

encyklopedia/piwa/brodacz_helio.txt · ostatnio zmienione: 2018/05/04 10:24 (edycja zewnętrzna)