Brodacz - Co

Wyprodukowano na zlecenie Browaru Brodacz przez Browary Regionalne Wąsosz1).

Columbus IPA. Piwo pasteryzowane, niefiltrowane.

Skład: woda; słody: pilzneński, wiedeński, pszeniczny, karmelowy; chmiel Columbus; drożdże US-05.

Zawartość alkoholu: 5,7% obj., ekstraktu: 14° Blg, IBU-55.

Barwa miedziana, mętna.

Piana jasnokremowa, cienka. Zredukowała się do porwanej warstewki. Szkło oblepiła koronkowo.

Nasycenie większe niż średnie ze wskazaniem na większe.

Zapach mało intensywny. Słód z pieczywem, odrobina karmelu i chmielu.

Smak słodowy. Tu też sporo pieczywa. Cytrusowy kwasek, delikatny karmel i spora dawka mocnej w odbiorze goryczki o ziołowym posmaczku, przeplecionej z kwaskiem. Całkiem fajne to piwo.

W moim przekonaniu na 8 punktów zasłużyło.

Opinia: Sten
11/12/2015

1)
Gdy Piotrek był u mnie, piliśmy inne piwo z Browaru Brodacz, uwarzone w Kościerzynie. Tak sobie gawędziliśmy o tym, że dni owego browaru są policzone i faktycznie. Brodacz przeniósł produkcję do Wąsosza.
encyklopedia/piwa/brodacz_co.txt · ostatnio zmienione: 2019/11/14 12:53 (edycja zewnętrzna)