Baba Jaga - Mrok

Wyprodukowano dla Browaru Baba Jaga w Browarze Jan Olbracht Rzemieślniczy, Piotrków Trybunalski.

Black Wheat IPA. Piwo górnej fermentacji, niefiltrowane, pasteryzowane.

Skład: woda; słody: Pale Ale, pszeniczny, pszeniczny czekoladowy, pszeniczny prażony, Carafa III Special; chmiele: Simcoe, Citra, Amarillo; drożdże US-05.

Zawartość alkoholu: 6,5% obj., ekstraktu: 16,5% wag., IBU-65, EBC-70.

Barwa w zasadzie czarna. Pod silnym oświetleniem widoczne są nikłe rubinowe przebłyski.

Piana ciemnobeżowa, obfita i bardzo gęsta. Opadła do niewielkiego, trwałego grzybka. Na szkle zaznaczyła każdy wypity łyk.

Nasycenie średnie.

Zapach na początku cytrusowo - żywiczny. Przechodzi w kawę i czekoladę.

Smak intensywnie wytrawny. Dominuje chmielowa goryczka ze sporą dawką cytrusów i żywicy. Jest też niczego sobie posmaczek kawy i gorzkiej czekolady. Na finiszu powrót ekstra mocnej goryczki, zdaje mi się, że większej od tej zadeklarowanej przez producenta. Rewelacyjne to piwo, w stylu, jaki mi odpowiada.

Na solidne 9 punktów zasłużyło.

Opinia: Sten
04/01/2016

encyklopedia/piwa/baba_jaga_mrok.txt · ostatnio zmienione: 2018/05/04 10:23 (edycja zewnętrzna)