Jan Olbracht Browar Rzemieślniczy, Piotrków Trybunalski.
Piwo pasteryzowane i niefiltrowane.
Skład: woda; słody jęczmienne: pilzneński, Carapils, słód pszeniczny; granulat chmielowy Hallertau Tradition; drożdże Brettanomyces bruxellensis; owoce jeżyny.
Zawartość alkoholu: 5,6% obj., ekstraktu: 12,5% wag., IBU-15.
Barwa miedziana, mętna.
Piana jasnokremowa, niewielka. Opadła do cienkiej, porwanej warstewki. Dość obficie oblepiła szkło.
Nasycenie spore, choć mniejsze niż w agrestowym „Piotrku …”.
Zapach owocowy, nieco winno – octowy. Wyraźne nuty końsko – stajenne.
Smak kwaskowy z wyraźnymi owocami, w zasadzie wytrawny. Przywodzi na myśl tanie wino musujące. Wyraźny posmaczek stajni, nasilający się w miarę nabieranie przez piwo temperatury. Goryczka wręcz symboliczna. Na podniebieniu pozostają landrynki. Piwo nieco wodniste.
Góra 6 punktów.
Opinia: Sten
11/04/2016