Jan Olbracht - Piotrek z Bagien Funky Wild Fruit Agrest

Jan Olbracht Browar Rzemieślniczy, Piotrków Trybunalski.

Piwo pasteryzowane i niefiltrowane.

Skład: woda; słody jęczmienne: pilzneński, Carapils, słód pszeniczny; granulat chmielowy Hallertau Tradition; drożdże Brettanomyces bruxellensis; owoce agrestu.

Zawartość alkoholu: 5,6% obj., ekstraktu: 12,5% wag., IBU-15.

Barwa pomarańczowa, mętna.

Piana jasnokremowa, cienka. Opadła do cieniutkiej kołderki. dość obficie oblepiła szkło.

Nasycenie duże. Mocno szczypie w paszczy i bąbelki intensywnie pracują w szkle.

Zapach owocowy z wyczuwalnym agrestem oraz z całkiem sporą nutą stajenną i spoconym koniem. W tle jakby odrobina kiszonki.

W smaku spora dawka owocowego kwasku, minimalnie przełamana słodyczą. Spocone końskie włosie w niewietrzonej stajni stanowi podstawę odczuć smakowych. Pod koniec wraca kwasek, który tłumi w miarę skutecznie inne doznania. Goryczka bez mała niewyczuwalna. Piwo pije się lekko i jest cudownie orzeźwiające.

Mocne 7 punktów.

Opinia: Sten
11/04/2016

encyklopedia/piwa/jan_olbracht_piotrek_z_bagien_funky_wild_fruit_agrest.txt · ostatnio zmienione: 2019/11/14 12:56 (edycja zewnętrzna)