Vivat Triple

Brasserie de L'Abbaye du Cateau, Francja.

Skład: woda, słód jęczmienny, pszenica, chmiel, drożdże.

Zawartość alkoholu: 8,3% obj.

Barwa złocista, lekko mętna.

Piana biała, obfita i bardzo gęsta. Nad wyraz szybko zredukowała się do porwanej warstewki. Plackowato oblepiła szkło.

Nasycenie olbrzymie ze sporymi tendencjami spadkowymi. Po zdjęciu kapsla piwo zostało wypchnięte z butelki, po czym nastąpił z każdym łykiem spadek.

Zapach zdecydowanie owocowy, gdzie prym wiedzie wiśnia. Do tego nutki kwiatowe i zero piwnych aromatów.

W smaku również wisienka z nutką metaliczną. Jakieś trudne do identyfikacji ziółka i minimalny kwasek. Alkoholu nie czuć, choć po przełknięciu w trzewiach i w głowie i owszem wyczuwalny. Goryczka wręcz śladowa i krótkotrwała. Wielce dziwne to piwo jak na tripla. W moim przekonaniu nim nie jest…

6 punktów.

Opinia: Sten
13/07/2015

encyklopedia/piwa/vivat_triple.txt · ostatnio zmienione: 2018/05/04 10:32 (edycja zewnętrzna)