Stiegl - Salzburger Goldbräu

Stieglbrauerei, Salzburg GmbH, Austria.

Skład: woda, słód jęczmienny, chmiel.

Zawartość alkoholu: 4,9%, ekstraktu: 12%.

Barwa jasno złocista.

Piana mizerna, po paru łykach redukuje się do porwanej warstwy, choć część ładnie osadza się na szkle.

Nasycenie z tych mocniejszych, ale nie przesadnie.

Zapach mocno chmielowy.

W smaku również spora dawka chmielowej goryczki. W tle odrobina słodu i owocowego kwasku. Całkiem przyjemne, orzeźwiające piwo.

8 punktów.

Opinia: Sten
13/04/2012





Stiegl Salzburger – Stieglbrauerei, Salzburg, Austria.

Choć nazwa nieco inna - brak określenia Goldbrau - to jednak tak mi się wydaje, że to wersja puszkowa tego samego piwa…

Skład: woda, słód jęczmienny, chmiel.

Zawartość alkoholu 4,9% obj., ekstraktu: 12º Plato.

Barwa złocista.

Piana biała z lekka przybrudzona, średnio – obfita i gęsta. Redukuje się ze słyszalnym sykiem do trwałej, cieniutkiej kołderki. Plackowato oblepiła szkło.

Nasycenie z tych niższych.

Zapach słodowy z subtelną nutką owocową.

Smak kwaskowy z wyczuwalnymi jabłkami. Przechodzi w delikatny słód z minimalnym pieczywem, następnie w niczego sobie goryczkę. Szału nie ma, ale wypić można.

6 punktów.

Opinia: Sten
29/08/2015




I znów trochę inna nazwa: Stiegl Goldbräu i zmieniona grafika. Ten sam browar Stieglbrauerei, Salzburg, Austria.

Skład: woda, słód jęczmienny, chmiel.

Zawartość alkoholu: 5,0% obj., ekstraktu: 12% wag. Warka do: 07.12.2018.

Barwa złocista, klarowna.

Piana jasnokremowa, dość obfita i bardzo gęsta o drobnych pęcherzykach. Opadła do grubego kożuszka. Obicie oblepiła szkło.

Nasycenie z tych mniejszych.

Zapach słodowy, odrobinę chmielowy i to wszystko.

Smak wodnisty. Trochę słodu z wyraźną słodyczą, minimalny jabłkowy kwasek i niewielka goryczka, szybko przemijająca. Ot taki klasyczny bez wyrazisty koncerniak. Ugasi pragnienie i to wszystko. Plusem tego piwa jest ładna i długotrwała piana.

Bardzo słabe 5 punktów.

Opinia: Sten
13/07/2018

encyklopedia/piwa/stiegl_goldbrau.txt · ostatnio zmienione: 2018/07/13 12:36 (edycja zewnętrzna)