Staro - Klasztorne Piwo Lager

Wyprodukowano dla FHU MĘŻYK przez Browar Wąsosz.

Piwo pasteryzowane.

„-Bracie Mirku Widzę, że wiedza czeskich zakonników, u których bywałeś, jest koloru bursztynowego. Zachwycający odcień słonecznego lipcowego południa zakląłeś w tej butelczynie… - Dobra, dobra Bracie Andrzeju - PIJEMY!”

Składniki: woda, słód pilzeński, słód karmelowy, chmiele, drożdże.

Zawartość alkoholu 5,2% obj. ekstrakt początkowy 12% wag.

Barwa bursztynowa, mętna. Na dnie pozostała warstewka drożdży.

Piana niska o bardzo drobnych pęcherzykach. Przy ostrożnym nalewaniu jest jej zaskakująco niewiele. Ledwie tyle, by utworzyć krążek z okienkiem pośrodku. Jednak jeśli zostawić szklankę na chwilę, prawie całkowicie zamyka, co jest rzadko spotykanym zjawiskiem. Po każdym łyku opada wraz z płynem w postaci milimetrowej kołderki. W związku z powyższym słabo ubrudziła szkło.

Drugi nalew, nieco bardziej energiczny spowodował pojawienie się piany znacznie grubszej, bo aż na dwa palce, a i pęcherzyki są grubsze. Szybko opada również do cieniutkiej kołderki. Tym razem firankowo ubrudziła szkło.

Nasycenie średnie, niskie. Trzeba praktycznie przykryć uchem szklankę, by usłyszeć melodyjne pękanie bąbelków.

Zapach chmielu z odrobiną słodu. Czuć również nieco nutek chlebowych. Bardzo delikatny.

W smaku ciut wodniste. Czuć, trochę sodu i kwasku, goryczkę oraz całkiem fajne nutki chmielowe i nieco świeżego chlebka. Początkowo goryczka jakby nieco przytłumiona, czym byłem trochę zawiedziony. Po jakimś czasie jednak powtórnie się pojawia i zostaje na dłużej. Kwasek po pierwszym okazaniu swej obecności całkiem zanikł, za to pojawiły się nutki słodowe. Gdzieś w środku pojawia się dziwne uczucie ściągnięcia ust i podniebienia. Tak jakby mi ktoś wlał środek znieczulający. Dziwne nieco uczucie. Finisz znowu goryczkowy.
Jak dla mnie to całkiem fajne piwko na zbliżające się lato.

7 punktów, bo mogło by być nieco bardziej treściwe w smaku.

Opinia: Capricorn
09/04/2016

encyklopedia/piwa/staro_-_klasztorne_piwo_lager.txt · ostatnio zmienione: 2018/05/04 10:31 (edycja zewnętrzna)