Stacja Radość AIPA

Uwarzone w Browarze Księży Młyn dla Outletu Piwnego Warszawa - Radość.

Skład: woda, słód pilsneński (tak na kontrze), słód karmelowy; chmiele: Simcoe, Mosaic, Magnum; drożdże Fermentis US-05.

Zawartość alkoholu: 6,5%, ekstraktu: 15%, IBU-80.

Barwa bursztynowa wpadająca w lekką brunatność, delikatnie zamglona.

Piana kremowa z tych cieńszych, ale utrzymała się do końca. Szkła nie oblepiła.

Nasycenie niewielkie.

Zapach lekko winny z minimalną nutką cytrusową, odrobiną palonki i suszoną śliwką. Pojawia się też nieco karmelu.

Smak również lekko winny z wyczuwalnymi owocami, odrobiną karmelu oraz śladowym słodem. Jest też zdecydowanie za dużo (jak na mój gust) słodyczy z wyczuwalnym miodem i karmelem. Goryczka z tych subtelniejszych, choć długo utrzymuje się na podniebieniu, niemniej jednak nie ma deklarowanych 80 IBU. Piwo ze wszech miar poprawne, ale nie jest to AIPA. Wypiłem z przyjemnością.

Na 7 punktów zasłużyło.

I opinia mojej córci Soni:
kolor - ciemno - karmelowy.
Zapach - coś między palonym karmelem, a miodem gryczanym.
Smak - nutki palonego karmelu i miodu gryczanego, lekka goryczka utrzymująca się dość długo. Piwo słodkawe.
Ogólnie sprawia wrażenie bardziej Red Ale, niż AIPA.

Opinia: Sten
04/10/2015

encyklopedia/piwa/stacja_radosc_aipa.txt · ostatnio zmienione: 2018/05/04 10:31 (edycja zewnętrzna)