Browar Probus, Oława.
Rye Dry Stout. Piwo niepasteryzowane, niefiltrowane.
Skład: woda; słody: Pale Ale, żytni, pszeniczny, barwiący; żyto prażone; chmiel Iunga; drożdże M-07.
Zawartość alkoholu: 4,5% obj., ekstraktu: 12,5% wag., IBU-40.
Barwa ciemnobrunatna, mętna.
Piana beżowa, średnia. Szybko opadła do porwanej kołderki. Na szkle pozostawiła obrączki po każdym wypitym łyku.
Nasycenie nieduże.
Zapach palonki z wyraźną kawą. Trochę czekolady i włoskich orzechów.
Smak wytrawny. Dominuje palonka i świeżo zmielona kawa. Nieco mniej czekolady i orzechów. Goryczka spora, nieco łagodzona żytem, choć długo utrzymuje się na podniebieniu. Ze wszech miar poprawny stout.
Na 8 punktów w pełni zasłużył.
Opinia: Sten
22/10/2016