Mönchshof Urtypisches Schwarzbier

Browar Kulmbacher, Niemcy

Skład: woda, słód jęczmienny, chmiel, ekstrakt chmielowy.

Zawartość alkoholu: 4,9%.

Barwa jak nazwa wskazuje zbliżona do czarnej, choć pod silne światło widać rubinowe przebłyski.

Piana jasno beżowa, początkowo obfita, opada do cieniutkiej, ale trwałej warstwy. Nasycenie średnie.

Zapach palonego słodu, nieco owoców. Po ogrzaniu woń zaczyna robić się niespecjalna. Taki szmaciany słodek.

W smaku wytrawne. Dominuje palony słód, nuty kawowe, bardzo delikatny kwasek i na koniec niczego sobie goryczka.

Można spróbować.

8 punktów.

Opinia: Sten
06/10/2011

encyklopedia/piwa/moenchshof_urtypisches_schwarzbier.txt · ostatnio zmienione: 2018/05/04 10:29 (edycja zewnętrzna)