Wyprodukowano w Browarze Maryensztadt w Zwoleniu przez GME Restauracje, Warszawa.
Milk Stout. Piwo pasteryzowane, niefiltrowane.
Skład: woda, słody jęczmienne i pszeniczne, płatki owsiane, laktoza, chmiel, drożdże.
Zawartość alkoholu: 6% obj., ekstraktu: 16% wag.
Barwa bez mała czarna z nikłymi rubinowymi przebłyskami widocznymi pod światło.
Piana beżowa, średnia i stosunkowo gęsta. Opadła do cieniutkiej, ale trwałej warstewki. Na szkle zaznaczyła każdy wypity łyk.
Nasycenie średnie.
Zapach kawy, palonki i czekolady. W tle odrobina laktozy.
Smak tożsamy z aromatem, choć tu na pierwszym planie jest czekolada. Trochę kwasku z wyczuwalną suszoną śliwką i muśnięcie laktozy. Goryczka objawia się nieśpiesznie, ale całkiem długo utrzymuje się na podniebieniu. Piwo lekkie w odbiorze, pijalne i smaczne wielce. Warte powtórzenia.
8 punktów.
Opinia: Sten
11/02/2016